
dr n. biol. Joanna Krześlak-Hoogland
Doktor nauk biologicznych w zakresie mikrobiologii molekularnej, specjalista z zakresu interwencji żywieniowych i stylu życia.
Absolwentka kierunku Biologii Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Od 20 lat mieszka w Holandii, gdzie na Uniwersytecie w Groningen obroniła (2009) pracę doktorancką z zakresu regulacji ekspresji genów oraz sekrecji enzymów bakterii Pseudomonas. Następnie, pozostając aktywna zawodowo w branży biotechnologicznej, pogłębiała swoją wiedzę w dziedzinie badań klinicznych, chorób oraz terapii. Od 7 lat prowadzi własną działalność, pod szyldem której zajmuje się edukacją oraz konsultacjami z zakresu odżywiania, zdrowia układu pokarmowego i mikrobioty jelitowej. Fascynuje się rolą mikrobioty jelitowej w zdrowiu i w chorobie. Jest popularyzatorką tezy, że wiele współczesnych dolegliwości związanych jest ze złymi nawykami żywieniowymi, nadużywaniem leków, chronicznym stresem, brakiem snu, zubożeniem mikrobioty oraz znikomym kontaktem z naturą. Posiada kwalifikacje w zakresie odżywiania, suplementacji diety, podstaw diagnostyki oraz podstaw wiedzy medycznej. Śledzi najnowsze osiągnięcia naukowe, a zdobytą wiedzę przekazuje aby pomóc innym. Autorka publikacji naukowych i piśmiennictwa popularno-naukowego.